Categorieën
Bouw

Wil jij verbouwing woonhuis

Heb jij een nieuw huis gekocht dat je wilt verbouwen of wil je je huidige woonhuis meer aanpassen naar je eigen wensen? Met een verbouwing maak je van jouw woning je persoonlijke droomhuis. Maar hoe pak je een verbouwing precies aan? Waarschijnlijk heb je dit nog niet eerder gedaan in je leven. Er komt nog best wat kijken bij een verbouwing.

Architect aan aannemer

Als je echt grote werkzaamheden uit gaat voeren, zoals het plaatsen van een uitbouw, serre of een complete renovatie van de begane grond, valt het aan te raden om een professionele architect en een aannemer in te schakelen. De architect vertaald jouw ideeën naar een praktische tekening waarmee de aannemer direct aan de slag kan. De aannemer zorgt ervoor dat alle benodigde materialen bezorgd worden, hij huurt de vakmensen in en houdt het budget en de planning in de gaten. De aannemer is het aanspreekpunt voor jou als opdrachtgever en voor de vakmannen. Het is ook mogelijk om alles zelf te coördineren. Hier heb je wel de nodige tijd voor nodig en de aannemer heeft hier meer ervaring mee.

Verbouwing woonhuis

Vergunningen regelen

Voor een verbouwing heb je vaak een omgevingsvergunning nodig. Je architect of aannemer kan je hier meer over vertellen en deze kunnen de vergunning doorgaans ook voor je aanvragen. Als je de verbouwing zelf uit wilt voeren vraag je de omgevingsvergunning aan bij jouw gemeente of bij het Omgevingsloket online. Neem goed de voorwaarden voor de aanvraag door want als je verbouwplannen veranderen nadat je de aanvraag hebt ingediend moet je deze opnieuw aanvragen. Het aanvragen kan zowel digitaal als schriftelijk. Doorgaans kun je binnen acht weken een antwoord verwachten. In enkele gevallen is het mogelijk om zonder vergunning te verbouwen. Bij twijfel kun je altijd een bouwbedrijf bellen om advies te vragen.

Kleine verbouwing of renovatie

Wanneer je plannen niet al te groots zijn en je bijvoorbeeld alleen een nieuwe keuken of badkamer wilt, is er vaak geen vergunning nodig. In dit geval kun je er uiteraard nog steeds voor kiezen om een aannemer in te huren omdat je zo veel tijd bespaart, maar het is ook goed te doen om zelf de juiste vakmensen in te huren. Misschien ben je heel handig en wil je een deel van de verbouwing zelf uitvoeren. Vraag je vrienden in de weekenden om te komen helpen, zo is het nog gezellig ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *